24 Haz 2011

Ses yalıtımı

Bina­la­rın modern bir yapıya kavuş­tu­ru­lup, kul­la­nı­lan mal­ze­me­le­rin hafif­le­me­siyle bir­likte ortak yaşam alan­la­rında bir başka ciddi sorun ortaya çıktı. Bu soru­nun adı; gürültü. İşte geli­şen inşaat sek­törü bu soru­nun önüne geç­mek için, akıl­lıca dav­ra­nı­lırsa henüz inşaat aşa­ma­sında binaya ses yalı­tımı sis­temi de ekli­yor.
Bil­hassa has­ta­ne­ler, konut­lar ve okul­lar tar­zında, çok gürül­tülü yapı­la­rın inşası sıra­sında yapı akus­tiği bakı­mın­dan yapıl­ması gere­ken en doğru şey, henüz tasa­rım sıra­sında gürültü kont­rolü yap­mak­tır.İnşa edi­lecek yapı­la­rın işle­viyle, bu yapı­ları etki­le­yecek gürültü kay­nak­ları dik­kate alı­na­rak, bazı ted­bir­ler uygu­la­na­bi­lir. 

Ses yalı­tımı çeşitli şekil­lerde uygu­la­na­bi­lir. Bunu ger­çek­leş­tir­mek için binayı kara­yol­la­rın­dan, yani araç­la­rın tra­fik­teki gürül­tü­sün­den, demir­yo­lun­dan, yani tren­le­rin ray­lar üzerin­den geçer­ken çıkar­dığı gürül­tü­den, hava­alan­ları, yani uçak­la­rın iniş ve kal­kış­larda çıkar­dığı gürül­tü­den uzak bir yere inşa etmek. Ses yan­sı­ma­sına yol aça­cak şekilde yapı­lar inşa etme­mek. Örne­ğin U tipinde veya avlusu olan bina­lar yankı yapar. Çift taba­kalı duvar inşa etmek, bina içe­ri­sin­deki bölme ele­man­la­rı­nın ses yalı­tı­mını yap­mak, cam­la­rın bulun­duğu yere çift cam, lamine cam­lar yap­mak, ter­cih edi­len kalıp­la­rın kalın, boş­luk­suz ve ağır olma­sına özen gös­ter­mek, duvar­lar ara­sında ses sızın­tı­sına neden ola­cak boş­luk­ları orta­dan kaldırmak.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
İzolasyon Malzemeleri - Çatı Kaplama
Review mantolama-tr.blogspot.com on alexa.com