24 Haz 2011

Mantolama Nedir?

Yapı­larda geli­şen yapı tek­nik­leri sonucu beton satıh­lar art­mış­tır. Beto­narme yüzey­ler, içe­ride üreti­len ener­ji­nin ısı köp­rü­leri oluş­tu­ra­rak dışarı atıl­ma­sına sebep olur. 2000 yılında Türkiye’nin yıl­lık ısınma har­ca­ması yak­la­şık 4 Mil­yar dolar olmuş­tur.
Yapı­ları soğut­mak için har­ca­nan ener­ji­nin, ısıt­mak için har­ca­nan ener­ji­den daha fazla ve pahalı olduğu da hesap­la­nırsa bu rakam çok daha yuka­rı­lara tır­man­mak­ta­dır. Yapı­lan araş­tır­ma­lar, ısı yalı­tımı yapıl­ma­mış beto­narme bir binada, olu­şan ısı köp­rü­leri sebebi ile üreti­len ener­ji­nin %50-%60 ‘ından yarar­la­nı­la­ma­dı­ğını gös­ter­miş­tir. Man­to­lama (Isı yalı­tımı) uygu­la­ma­sın­daki mak­sat bu ener­ji­den müm­kün oldu­ğunca fazla yarar­la­na­bil­mek­tir.

Konuya girmeden mantolama nedir ile ilgili şunları söylemek gerekir. Günü­müzde, geli­şen tek­nik­ler, ısı yalı­tımı uygu­la­ma­sın­dan alı­nan veri­min art­ma­sını sağ­la­mış­tır. Isı köp­rü­le­ri­nin olu­şu­munu engel­le­mekte en verimli sis­tem olan (Dışa­rı­dan Yalı­tım) man­to­lama uygu­la­ma­sında çeşitli yoğun­luk­larda polis­ti­ren veya taş­yünü lev­ha­lar kul­la­nıl­mak­ta­dır. Yeni nesil keçeler ve perlit doğal madeni esaslı yalıtım ürünleride özellikle soğuk ülkelerin en çok kullandıkları sistemlerdir.Sıvalı veya sıva­sız her türlü zemine rahat­lıkla uygu­la­na­bi­len bu sis­te­mler ve daha fazlası blogumuzda yer almaktadır.



Dıştan ısı yalıtımı veya sektörde daha yaygın olarak bilinen adı ile mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerdeki ısıyı korumak amacı ile yapının bir nevi manto içine alınması, ısı yalıtım malzemesi ile kaplanmasıdır. Teknik olarak ise ısı yalıtımı, herhangi bir ısı köprüsü oluşmayacak şekilde , gerekli ısı izolasyon katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeylerine yapılan izolasyondur şeklinde tanımlanır. Dıştan ısı yalıtım uygulaması yapılırken yalıtımın bir bütün olduğu kesinlikle unutulmamalı ve enerji kullanımında önemli kayıplara yol açan çatı, döşeme, pencere, kapı, temel duvarlar ve havalandırma kanalları da aynı ciddiyetle ele alınmalıdır. Yapılarda temel, çatı ve dış cephe ısı yalıtımının tekniğine uygun bir şekilde yapılması ile yıllık enerji giderlerinde minimum %60 dolayında bir tasarruf sağlamak mümkündür.

Yalıtım levhalarının yapıştırılması ve sıva kartı oluşturulması amacı ile kullanılan karışımın özellikle bu amaca uygun olarak üretilmiş olması ve karışım oranlarının teknik spesifikasyonları dahilinde yapılması öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Bağlayıcı ve diğer kimyasal katkı oranlarının yetersizliği nedeni ile hızlı kuruma, tozuma ve dökülme gibi sorunlar nedeni ile ortaya çıkan yetersiz yapışma direnci ve benzeri sorunların ısıl konfor üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, uygulamalarda klasik yapıştırma harçları yerine sadece yalıtım levhalarının yapıştırılması ve sıvanması amacı ile üretilmiş olan çimento-akrilik esaslı kimyasallar kullanılmasına dikkat edilmelidir. Yalıtım sistemi üzerine uygulanacak son kat dekoratif kaplamalar ise gerek yapının görsel etkisi ve gerekse sistemin sağlığı ve dış ortamdan gelecek olası mekanik etkilerden korunması bakımından ayrı bir öneme sahiptir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
İzolasyon Malzemeleri - Çatı Kaplama
Review mantolama-tr.blogspot.com on alexa.com